Tudomány

Magyar ötletek juthatnak fel az űrbe

A YouTube Space Lab projekt 60 döntőbe került versenyzője között magyarok is vannak.

Még októberben jelent meg egy szkafanderes logó a YouTube-on, ami a fiatalokat olyan kísérletek megtervezésére bíztatta, melyeket az űrben is végre lehet hajtani. A verseny döntőseinek nemcsak videót kellett készíteniük a tervezett kísérletükről, hanem egy, a kísérletet demonstráló animációt is.

A 14-18 éves ifjú kutatók több ezer pályázatot küldtek be, összesen több mint 80 országból. A beérkezett munkák figyelemreméltó száma valószínűleg annak az egyedülálló lehetőségnek köszönhető, hogy a győztes kísérleteket ténylegesen végre is hajtják majd az űrben, egy ilyen élmény pedig hagyományosan csak tudósok és asztronauták kiváltsága.

A legtöbb, szám szerint 10 döntős az Egyesült Államokból pályázott, melyet India követ 9 továbbjutott pályázóval. Az összesen benyújtott munkák tekintetében Lengyelország, Kanada és Spanyolország szerepelnek még az első ötben. Magyarországról összesen 3 diák – kettejük közösen, csapatként – került a döntősök közé.

Ez a nagyszabású projekt több cég – köztük a Lenovo, a YouTube és a Space Adventures – együttműködésével, valamint a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Nemzeti Űrügynökség (JAXA) támogatásával valósulhatott meg.

Egy héten keresztül a YouTube közössége is lehetőséget kapott arra, hogy elbírálja ezeket a pályázatokat a rangos zsűri mellett, amelyet olyan nevek fémjeleznek, mint Stephen Hawking, a NASA világhírű professzora, William Gerstenmaier, a NASA űrrepülési programjának vezetője, Leland elvin egykori űrhajós, Frank De Winne az ESA űrhajósa, Akihiko Hoshide a JAXA űrhajósa, valamint a Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója.

A verseny végéhez közeledve a YouTube felhasználók és a zsűri együttesen határoz majd meg 6 regionális győztest (2 csapat mindhárom régióból), akik elutazhatnak Washingtonba, ahol ZERO-G repülésen vehetnek részt és egy Lenovo IdeaPad laptoppal is gazdagabbak lesznek, majd márciusban kihirdetik a globális nyerteseket (1-1 csapat mindkét korosztályból), akiknek a kísérleteit később a Nemzetközi Űrállomáson végre is hajtják

Emellett a globális nyertesek jutalma egy egyedülálló lehetőség: választhatnak egy japán utazást, mely során végignézhetik élőben, ahogy kísérletüket rakétán fellövik a Nemzetközi Űrállomásra, vagy választhatják azt is, hogy 18. életévük betöltése után egy az asztronauta kiképzést bemutató élményben részesülnek Star Cityben, Oroszországban ott, ahol az orosz űrhajósok kiképzése is folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik