Tudomány

Akár 140 évig élhetnénk

Az Orosz Tudományos Akadémia kutatói az örökké fagyott szibériai talajban, a permafrosztban fedezték fel a hosszú élet lehetséges megoldását.

A Bacillus F-nek elkeresztelt baktériumot Jakutföld északi részén, a Föld leghidegebb lakott vidékén találták. A baktérium fehérjéi és más összetevői evolúciós szempontból hárommillió éves “késésben” vannak jelenkori fajtársaikhoz képest.

Nagyezsda Mironova, a novoszibirszki Bioorganikus Kémiai Intézet vezető kutatója szerint a baktérium valamilyen módon képes volt megőrizni a változékonyságát. A tudósok szerint figyelembe véve a Bacillus F szokatlan élőhelyét, csodálatra méltó rendkívüli rugalmassága és tűrőképessége – a baktérium már 5 Celsius-fokos hőmérsékleten képes a szaporodásra.

A baktériumot állatkísérletek során egerekbe fecskendezték be, és a rágcsálók élettartama másfélszeresére nőtt a kontrollcsoport egyedeihez képest. Erősödött az állatok immunvédekezése, anyagcseréjük pedig 20-30 százalékkal fokozódott.

Az Orosz Tudományos Akadémia mindazonáltal nem közölte, hogy a baktériumot hány egéren tesztelték, mindössze azt jegyezte meg, hogy további állatkísérletek szükségesek ahhoz, hogy az eredményeket megbízhatónak lehessen tekinteni.

Ajánlott videó