Tudomány

Megállították az öregedést egy laboratóriumban

Ráncosodás, izomsorvadás, szürkehályog: megszüntethető mesterségesen, állítják az Egyesült Államokban.

Az USA-beli Mayo Klinikán az immunrendszer befolyásolásával sikerült megsemmisíteni az öregedő sejteket genetikailag módosított egerekben.

Az öregedés szempontjából a tudósok három fő tünetre koncentráltak: a szürkehályog kialakulására, az izomszövetek elhalására, a bőr alatti zsírlerakódások veszteségére, ami a ráncosodás egyik fő okozója.

A sejtek kiiktatása után az egereknél drámai mértékben késett a tünetek megjelenése. Sőt az izomműködésük javult a korábbi állapothoz képest.

A kezelés az élettartamra nem volt hatással, de az amerikai kutatók szerint lehet, hogy ennek az az oka, hogy genetikailag szabályozták az egerek életkorát.

A kutatók becslése szerint az öregedő sejtek egy nagyon idős emberben a sejtek 10%-át teszik ki.

Dr. Jan van Deursen a kísérletben részt vett szakértő úgy gondolja, nincs igazán értelme meghosszabbítani az életet, ha az életminőség ugyanolyan rossz maradna.

A kutatók bizakodóak, mégis elővigyázatossággal tekintenek az általuk kifejlesztett terápiára. Ez még csak egy előzetes tanulmány, amely csak azt bizonyítja, hogy az öregedő sejtektől való megszabadulás javíthatja az életminőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik