Tudomány

Lefotóznák a Tejútrendszer nagy fekete lyukát

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 01. 19. 13:29

Az első közvetlen felvételek a rádiótávcsövek globális hálózatával, az Event Horizon Telescope segítségével készülnének.

Korábban a témában:

A fekete lyukakkal az a “gond”, hogy annyira hatalmas gravitációs mezővel rendelkeznek, hogy semmi, még a fény sem szökhet el vonzáskörükből, vagyis senki nem látott még egyet sem, létezésüket az Albert Einstein által kidolgozott általános relativitáselmélet támasztja alá.

A csillagászok indirekt módon rengeteg fekete lyukat észleltek már, a feltételezések szerint a galaxisok többsége, vagy akár mindegyike rendelkezik “saját” fekete lyukkal, amelyek a csillagvárosok szívében találhatóak – a projekt célpontja a Tejútrendszer közepén, tőlünk 26 ezer fényévnyire terpeszkedő szupermasszív fekete lyuk, amelynek tömege 4 millió Nappal egyenértékű.

Sheperd Doeleman, a Massachusettsi Műszaki Egyetem csillagászának magyarázata szerint a kutatók 50 rádióteleszkópból álló hálózatot terveznek létrehozni – a virtuális teleszkóp akkora méretű tükröt alkot majd, mint maga a Föld. “Mindegyik rádióteleszkópot egy hatalmas tükör kis, ezüstözött szegmensének tekintjük. Amennyiben elég ilyen ezüstözött szegmenssel rendelkezünk, megfelelő képet nyerhetünk.

A kép persze nem lesz tökéletes, Sheperd szerint az óriási távolság miatt az egészet úgy kell elképzelni, mintha egy grapefruitot kapnánk lencsevégre a Hold felszínén. A kutatók reményei szerint a fekete lyuk körvonalai, vagy “árnyéka” látszódik majd a felvételeken. Az általános relativitáselmélet szerint egy fekete lyuk árnyéka tökéletes kört formál, így az eseményhorizont-teleszkóp felvételei egyben tesztelik Einstein elméletét is.

A csoport idővel még több teleszkópot szeretne bekapcsolni a hálózatba, hogy még élesebb képeket készíthessen a Tejútrendszer középpontját uraló fekete lyukról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.