Tudomány

Megsemmisültek a Teremtés oszlopai?

Az Európai Űrügynökség két csillagászati műholdja - a Herschel és az XMM-Newton - legújabb felvételei megerősítik az öt évvel ezelőtti feltételezéseket.

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven vált ismertté az a felvétel, amely a 6500 fényévnyire, a Kígyó-csillagképben lévő Sas-köd egyik részletéről készült. A képet 1995. április 1-jén Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagászai készítették a Hubble űrteleszkóp segítségével. A felvétel három hatalmas gázokból és porból álló felhőoszlopot ábrázol.

Az Európai Űrügynökség által közreadott legújabb felvételek az infravörös tartományban működő Herschel-űrteleszkóp, valamint az XMM-Newton röntgencsillagászati műhold által készített képek kombinációja. A Sas-köd korábbi infravörös fényben történő megfigyelései már felvetették annak a lehetőségét, hogy megsemmisülhettek a Teremtés oszlopai, az új felvételek alátámasztani látszanak ezt a feltételezést.

A megfigyelések arra engednek következtetni, hogy az NGC6611 katalógusjelű halmaz egyik csillaga hatezer évvel ezelőtt felrobbant – ez a kataklizma okozta a Teremtés oszlopainak megsemmisülését.

Mivel a Sas-köd 6500 fényévnyire van a Földtől, 6500 éves késéssel “értesülünk” az ott lejátszódó eseményekről, vagyis a szupernóva-robbanást és a Teremtés oszlopainak megsemmisülését nagyjából ötszáz év múlva figyelhetik meg a földi csillagászok – persze csak akkor, ha igaznak bizonyul a feltételezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik