Tudomány

A Százholdas Pagony erdésze (1882)

London, 1882. január 18.– Megszületik Róbert Gida apja, Micimackó és Malacka megalkotója, Alan Alexander Milne.

A skót származású író a tanár szülei által alapított londoni iskolába járt, majd Cambridge-ben tanult matematikát.

Első irodalmi próbálkozásai a Punch szatirikus hetilapban jelentek meg, tanulmányai befejeztével a lapnál helyezkedett el szerkesztőként.


Alan Alexander Milne

A sikert az 1924-ben kiadott Amikor még kicsik voltunk és az 1927-es Hatévesek lettünk című verseskötet hozta meg számára, a világhírnevét és a halhatatlanságot pedig a minden korosztály számára alapolvasmányt jelentő, könyv alakjában 1926-ban napvilágot látott Micimackónak köszönheti.

Micimackó (angolul Winnie the Pooh) “hivatalos” születésnapja is ismert: fia, Christopher Robin 1921. augusztus 21-én, első születésnapjára kapta játékmackóját, vagyis épp egy évvel fiatalabb Róbert Gidánál. A folytatás, a Micimackó kunyhója 1928-ban jelent meg.


Micimackó oldalán Christopher Robin Milne, vagyis Róbert Gida
Forrás: Wikipédia

Milne 1952-ben megbetegedett, hátralévő éveit mozgássérülten élte le sussexi otthonában, ahol 1956. január 31-én halt meg.

A Micimackó Magyarországon 1935-ben jelent meg Karinthy Frigyes humort sugárzó magyarításában – a történet népszerűségét jelzi, hogy szinte minden létező nyelvre lefordították, még eszperantóra és latinra is. Az utóbbi a magyar születésű, végül Brazíliában letelepedett Lénárd Sándor műve, és máig egyetlen latin nyelvű könyvként szerepelt a New York Times bestseller-listáján.

A Micimackót számtalanszor vitték színpadra, Walt Disney rajzfilmet készített belőle – sőt, a Disney-cég 2001-ben 240 millió fontért 2026-ig, a szerzői jog lejártáig teljes egészében megszerezte a népszerű mesehőssel kapcsolatos rajzfilmkiadási és egyéb jogokat.

A világ legnépszerűbb medvéjének csillaga van a hollywoodi hírességének sétányán, Budapesten utcát neveztek el róla. A Micimackó a múlt század legnépszerűbb regényei közül a tizenhetedik, idehaza A Nagy Könyv című olvasásnépszerűsítő mozgalomban bekerült a legjobb tizenkettő közé.

Milne ismert volt színpadi szerzőként is, több mint huszonöt színdarabja született, számos regényt, novellát és verset írt, a Micsoda négy nap!-ból Angliában film is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik