Tudomány

Nemecsek apja (1878)

Budapest, 1878. január 12. – Megszületett irodalmunk egyik legismertebb alkotása, a Pál utcai fiúk szerzője, az a Neumann Ferenc, akit mi már Molnárként ismerünk.


Molnár Ferenc (1941)
Forrás: Kongresszusi Könyvtár

Neumann Mór és Wallfisch Jozefa három gyermeke közül másodikként jött világra – igaz, idősebb testvére még fiatalon meghalt. A kortársak elmondása alapján a családban a sebész apa képviselte a szigort, míg a végtelenül jószívű anya Ferenc irodalom iránti érdeklődéséért volt felelős a maga irodalomszeretetével.

Középiskolai tanulmányait a Lónyai utcai Református Gimnázium nyolcosztályos tagozatán fejezte be 1895-ben. Ekkorra már komolyan foglalkoztatta az újságírás, azonban a család nyomására egy évet genfben, majd utána Budapesten jogot tanult. Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy cikkeket jelentessen meg a Pesti Hírlapban és a Budapesti Naplóban.

Ezzel párhuzamosan kezdett el irodalmi munkásságán dolgozni és ekkoriban magyarosította nevét is – a Molnárt állítólag azért választotta, mert felmenői között volt molnár.


A Pál utcai fiúk
A Szanyi Péter által, 2007-ben készített Préter utcai szoborcsoport

Forrás: Wikipédia

Mindössze 23 éves volt, mikor 1901-ben megjelent első, az irodalmi életben is feltűnést keltő szatirikus regénye, Az éhes város, majd ugyanebben az évben az Egy gazdátlan csónak története. 1902 novemberében már a Vígszínházban mutatták be A doktor úr című, nagy sikerű darabját.

Sokáig a nemzetközi siker sem váratott magára: 1907-ben – A Pál utcai fiúk megjelenésének évében – Az ördög című drámájának ősbemutatója akkora sikert arat, hogy 1908-tól Bécs és Berlin mellett Olaszországban és az Egyesült Államokban is játszották.

Már 1916-ban is három művel debütált, azonban az első világháború után a kor legnépszerűbb színpadi szerzőjeként ünnepelték – a háború utáni két évtizedben 15 bemutatója volt.

Hazai karrierjének az vetett véget, hogy a fenyegető nemzetszocializmus elől 1937-ben először Svájcba, majd 1939-ben New Yorkba menekült harmadik feleségével, a színésznő Darvas Lilivel. Súlyos depressziója ellenére folytatta az írást, főleg forgatókönyveken és színdarabokon dolgozott. Utolsó bemutatott darabja az 1949-ben a Broadway-en színpadra kerülő Panoptikum volt.

Idén lesz hatvan éve annak, hogy 1952. április 1-jén, hetvennégy éves korában halt meg New Yorkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik