Tudomány

Aki egyenlővé tette az embereket (1862)

Hartford, 1862. január 10.– Meghal a világ leghíresebb kézifegyverének feltalálója, a már életében is legendává vált Samuel Colt.

Az 1814. július 20-án, Connecticut állambeli Hartfordban született Coltot fiatal korában csapások sorozata érte: családja elszegényedett, anyját korán elvesztette, húga öngyilkos lett.

Colt 16 évesen matróznak állt, a legenda szerint a kormánykerék forgását figyelve villant eszébe a forgótáras ismétlőfegyver, a revolver ötlete. Pénze azonban még nem volt, így évekig Doctor Coult néven vándortársulatok tagjaként népszerűsítette az újonnan felfedezett fájdalomcsillapító szert, a kéjgázt.

Fegyverének első példányát fából faragta ki, a működőképes prototípust egy fegyverkováccsal, hitelből készíttette el, majd 1836-ban szabadalmaztatta. A gyártásra alapított vállalkozása azonban rövid úton csődbement: az akkor még ormótlan, súlyos és megbízhatatlan pisztolyból, amely inkább használójára jelentett veszélyt, csak pár száz darabot tudott eladni.


Forrás: Wikipédia

A koldusszegény Colt számára csak tíz évvel később derengett fel reménysugár. Az 1846-ban kitört mexikói háború idején a hadsereg nagyobb tételt rendelt az időközben tökéletesített és az indiánok ellen már “bizonyított” fegyverből. A gond csak az volt, hogy Coltnak nem volt gyára, így a gyapotmagtalanító gépet feltaláló Eli Whitney fiával szövetkezve annak egyik telepét alakították át a célra.

Az üzlet gyors virágzásnak indult, így Colt 1855-ben Hartfordban felépítette a világ akkori legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyárát, ahol felcserélhető, szabványos és sorozatban gyártható alkatrészek felhasználásával készültek a fegyverek.


Samuel Colt gyára
Forrás: Wikipédia

Colt hamarosan a tíz leggazdagabb amerikai közé került, sőt tiszteletbeli ezredesi rangot is kapott. Termékeit ügynökök terjesztették, de közvetlen rendeléseket is elfogadtak. Colt az elsők között ismerte fel a reklám és a marketing fontosságát, így kiállítási és reprezentációs célú, de teljesen működőképes fegyvereket is készített: az aranyberakásos, gravírozott pisztolyok még uralkodók vitrinjeiben is ott virítottak.


I. Abdul-Medzsid szultánnak ezt ajándékozta azzal az üzenettel, hogy az oroszok már tőle vásárolnak fegyvert – a szultán azonnal rendelt ötezer példányt. Persze azt nem tudhatta, hogy Colt az oroszoknak ugyanezzel a taktikával kezdett el árusítani.
Forrás: Wikipédia

Az amerikai polgárháború előtt adott el fegyvereket a déli államoknak, a harcok kitörése után azonban csak az északi Uniónak szállított, így mindkét hadviselő fél seregében szabványosított volt a colt.

Samuel Colt 1862. január 10-én, 47 évesen azzal a tudattal hunyhatta le örökre szemét, hogy rövid élete során 400 ezer fegyverrel gazdagította a világot – és ezek révén magát is.

A legsikeresebb Colt-modellt, a minden westernfilmben feltűnő .45-ös kaliberű Peacemaker revolvert csak 1873-ban tervezték; ez volt az a fegyver, amellyel “meghódították a Nyugatot”. Az automata coltok közül (ezek kakasát már nem kellett minden lövés után felhúzni) a leghíresebb a John Moses Browning által tervezett M1911-es modell, amely az amerikai hadseregben kisebb módosításokkal a nyolcvanas évek végéig szolgálati fegyver maradt. A Colt gyár ma is virágzik, termékeit világszerte keresik.

Colt az általa feltalált forgótáras, többnyire hatlövetű fegyver révén olyan hírnévre és vagyonra tett szert, mint előtte kevés feltaláló. Az amerikai polgárháborúban született mondás szerint “Abe Lincoln felszabadított minden embert, de Sam Colt egyenlővé is tette őket“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik