Tudomány

Aknakereső delfinek

Ughy Márton

2012. 01. 16. 13:34

Az amerikai haditengerészet szükség esetén delfineket vet be a tengeri aknák felderítésére.

Korábban a témában:

Az olajszállítás egyik legfontosabb útvonala a Hormuz-szoroson vezet keresztül – a kitüntetett figyelem indokolt, hiszen a világ olajkereskedelmének ötöde szó szerint itt folyik át. Nos, az Egyesült Államoknak van egy terve arra az esetre, ha bárki – khm, mondjuk Irán – úgy döntene, hogy aknákkal zárná el a tengeri kereskedelmet: csatába küldi a delfineket.


Hormuz-szoros

Ennél többet azonban Tim Keating admirális nem volt hajlandó elárulni. Igaz, nem ez az első jelentés a haditengerészet palackorrú delfinjeiről – állítólag csak a San Diego-öbölben 80 képzett állatot tartanak.

Mielőtt bárki a szívéhez kapna, a legintelligensebb állatok között számon tartott delfineknek nem a detonálás a feladata, csupán a felderítés és megjelölés, a konkrét hatástalanítást már emberek végzik.

Az állatvédőket persze ez nem nyugtatja meg, hiszen a delfinek elég nagy állatok ahhoz, hogy véletlenül beindítsanak egy tengeri aknát, a haditengerészet sérültjei és halottjai között pedig csak az embereket tartják nyilván.


A delfin az uszonyán található eszközzel jelöli meg az aknákat.
Fotó: The Atlantic Wire

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.