Tudomány

Albínó delfint találtak brazil biológusok

Különlegesen ritka albínó delfinre bukkantak brazil biológusok Dél-Amerika délebbi partjainál egy veszélyeztetett faj egyedei között.

A Univille Egyetem kutatóinak bejelentése szerint ez az első dokumentált eset, amely az igen tartózkodó sósvízi folyamidelfin – Pontoporia blainvillei – albínó példányáról számol be.

A Pontoporia blainvillei az egyetlen folyamidelfin, amely tengerben él. A sekély part menti vizeket kedveli, legtöbbször kilenc méternél sekélyebb vízben figyelték meg. Ismert élőhelyei a brazíliai Regencia melletti Rio Doce folyótól délre, Uruguayon keresztül az argentínai Bahía Blankaig terjednek.

A Pontoporia blainvillei az egyik legkisebb cetfaj, újszülöttjének tömege 7-8 kg, hossza 70-80 centiméter. A biológusok október végén látták először a fehér testű, rózsaszínes uszonyú borjút, majd november elején sikerült lefényképezniük is.

“Meglepődtünk és megdöbbentünk. Nagyon kicsi, a színe pedig valóban különböző. Először nem is tudtuk, hogy micsoda” – emlékezett vissza Camilla Meirelles Sartori kutatásvezető.

A biológus elmondta, hogy a bébi egy felnőtt állattal, valószínűleg az anyjával volt. A fiatal delfinek hat hónapig anyjuk tején élnek, majd egyéves korukig még egy felnőttre vannak utalva.

A faj feltűnő jellegzetessége az arcorra, amely testéhez képest a leghosszabb a delfinek között. A veszélyeztetett állat fogyatkozásának oka, hogy testalkatuk miatt könnyen belegabalyodnak a halászhálókba. Megfulladhatnak vagy elpusztulhatnak a stressztől, ha nem engedik gyorsan szabadon őket – tette hozzá Sartori.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik