Élet-Stílus

7 diétamítosz: ne dőlj be nekik!

Az új évet sokan kezdik fogyókúrával, de nem mindegy hogyan vágsz bele...

Néha nehéz eligazodni a rengetegféle tanács között, amely mindegyik azt ígéri, ha megfogadjuk, garantáltan lefogyunk. Ám van néhány, ami tévútra visz, sőt egészségtelen is lehet, ezért jobb meggondolni, betartsuk-e ezeket…

Negatív kalóriák


Nem létezik negatív kalória – ha mégis megtalálod, tiéd a Nobel-díj
– Fotó: Shutterstock

Grapefruit, zeller ás káposztaleves – bár gyakran hivatkoznak rájuk, mint negatív kalóriával rendelkező élelmiszerekre, illetve zsírégetőkre, valójában nem létezik ilyen. Magyarán nem működik, hogy egy hamburger megevésének nyomait eltünteti, ha befalsz egy zellert. Másrészről viszont, ha a magas kalóriatartalmú ételek helyett eszel belőlük, és még tornázol is rendszeresen, elkezdődik a csoda, és fogyni fogsz. Plusz egy vicc: Ami a diétázókat illeti, érdekes lények, a zsírégető „táplálékok” közül, amiről eddig hallottam, a kedvencem a vodka volt. Egy kedves, bár kissé mátós ismerős igyekezett egy buliban bebizonyítani, hogy annyi energia kell az elégetéséhez, hogy valójában fogyaszt az ital – így már valóban érthető, honnan az a sok betegesen sovány orosz…

Ha kihagysz ételeket

Ha nem étkezel rendszeresen, azzal leginkább az egészségedet veszélyezteted, figyelmeztetnek a dietetikusok. A fenti példánál, mármint a zellernél maradva, ha ezt esszük két hétig, akkor garantáltan nem a zsír fog eltűnni rólunk, hanem az izmainktól szabadulunk meg. A testünket pedig arra késztetjük, hogy „éhezés üzemmódba” kapcsoljon: megtanulja, hogyan lassítson le annyira, hogy minél kevesebb kalória elég legyen egy-egy napra. És a mikor már nem bírjuk tovább a hiányos és egyoldalú táplálkozást, megkönnyebbült szervezetünk kétszer annyit fog elraktározni a következő nehéz időszakra.

Zsír: ellenség vagy barát?

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a zsírral le kell számolniuk, ha fogyni akarnak. Valójában a dietetikusok szerint az energiabevitelünk harmadának épp ebből kell származnia, de természetesen nem mindegy, milyenből! A telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint például az avokádó, tenger gyümölcsei, olíva- és repceolaj képes csökkenteni a koleszterin szintet, és fontos szerepet játszanak a zsírban oldódó vitaminok, az A-, E-, D- és K-vitamin felszívódásában. Az úgynevezett „rossz” – azaz a transz- és telített – zsírok a zsiradékban sült ételekben, süteményekben és margarinokban találhatók, valamint bármiben, aminél megtaláljuk a hidrogénezett jelzőt. A megoldás, ha ez utóbbiakat elkerüljük, illetve arra is figyelünk, hogy a zsírszegény ételeinknek a kalóriatartalma is alacsony legyen.

Csodatabletta

Nem létezik olyan, hogy varázslatos fogyasztó kapszula, sem gyógyszer, se pirula. Csak abban az esetben használj bármilyen mesterséges szert, ha egészségügyi okokból az orvosod írja elő és írja fel(!), mert például baj van a belsőelválasztású mirigyeiddel.

A víz kimossa a zsírt


Intenzív edzés után nem jó hirtelen túl sokat inni – Fotó: AFP

Sokszor hallani olyat is, hogy azért kell sok vizet inni, mert az kimossa a szervezetedből a zsírt. Ez azért nem egészen igaz. A víz természetesen fontos, sőt nélkülözhetetlen az élethez, de ha valaki hordószámra iszik belőle, attól nem fog lefogyni. Sőt, a túl sok vízfogyasztás veszélyes lehet, akár mérgezést okozhat! A rengeteg folyadék ugyanis képes felborítani a nátriumháztartásunkat, akár eszméletvesztés, kóma is lehet a vége. Különösen kemény edzés után veszélyes hirtelen túl sok vizet inni! Ám ha az édes italaink, mint kóla, ájsztí és a cukrozott gyümölcslevek helyett iszunk vizet, máris rengeteg kalóriát spórolunk meg.

Fájdalom nélkül nincs eredmény

Nem lehet elégszer elmondani, hogy nincs egészséges fogyás rendszeres testmozgás nélkül. Ugyanakkor sokakban az a tévképzet él, ha nem dolgozzák magukat halálra, de legalábbis a szinte kibírhatatlan izomlázig, akkor nincs is eredmény. Ezzel szemben tanulmányokkal támasztották alá, hogy az intenzitás sokkal kevésbé fontos, mint az edzés összmennyisége, valamint a megszakított edzés épp oly hatásos, mint az egyvégtében végzett. Épp ezért például a tempós séta is tökéletesen jó szolgálatot tesz, ha rendszeresen végezzük, szemben azzal, ha kéthavonta egyszer lefutunk 10 kilométert.

A késői evés hizlal

Nem azon múlik, mikor eszel, hanem azon, mit és mennyit. Bár gyakran javasolják, hogy például este hat után már ne együnk, mert akkor a szervezetünk jobban elraktározza a bevitt táplálékot, mivel akkor már nem mozgunk. Ez azonban nem így működik, ugyanis az számít, hány kalóriát viszünk be egy 24 órás periódus alatt. Így érdemesebb az esti utolsó étkezés előtt azon utánaszámolni, hogy addig mennyi energiát vittünk be a szervezetünkbe.

A tökéletes diéta

Ez kivételesen nem mítosz, valóban létezik – de ahogyan az emberek sem egyformák, így nem ugyanaz az étrend hatásos, ha fogyni akarunk. A legjobb, ha szakemberhez fordulsz, aki segít megtalálni a számodra leghatékonyabb módszert és étrendet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik