Tudomány

Szuperszalmonellát találtak Európában

Egy olyan a szalmonellatörzsről van szó, amely minden antibiotikumnak ellenáll.

Kapcsolódó cikkek

A kutatók felszólították a nemzeti és nemzetközi egészségügyi hatóságokat, hogy tegyenek intézkedéseket a baktérium ellen, mielőtt világszerte elterjedne, ahogyan azt egy másik változat az 1990-es években tette.

Mint tanulmányukban írták, az elmúlt évtizedben az S. Kentucky néven ismert virulens új törzs felbukkant Európában, Afrikában és a Közel-Keleten. Szalmonellával rosszul hőkezelt hús vagy tojás elfogyasztása útján fertőződhet meg valaki, a tünetek között lehet hasmenés, láz és hasi görcsök.

A párizsi Pasteur intézet munkatársainak tanulmánya szerint az S. Kentucky törzzsel mintegy ötszáz ember fertőződött meg Franciaországban, Nagy-Britanniában és Dániában 2000 és 2008 között. Mint Francois-Xavier Weill, a kutatás egyik vezetője elmondta, az utóbbi tíz évben megtöbbszöröződött a többféle gyógyszernek ellenálló esetek száma.

A baktériumtörzset azonosították csirkékben és pulykákban Etiópiában, Marokkóban és Nigériában, ami arra utal, hogy a baromfi tekinthető a fertőzés forrásának. Főként 2002 és 2005 között Egyiptomból is jelentettek eseteket.

Ajánlott videó