Tudomány

Oltás fogszuvasodás ellen?

Több évtizede dolgoznak a világ több pontján azon a vakcinán, ami örökre elfeledtetné a lyukas fogakat.

A fogszuvasodás még a fejlett országokban is problémát jelent. A lakosok 70 százalékának három vagy több lyukas foga alakul ki 17 esztendős korára. Hiába az egyre fejlettebb fogrémek, fogorvoslás, még mindig nincs igazi megoldás a fogszuvasodás megelőzésére.

A tudósok már a múlt században kiderítették, hogy lyukasodást savképző baktériumok okozzák, ilyen baktériumok a tejsavat képző Streptococcus mutans és a Lactobaccilus.

A Lactobaccilus baktériumok az elfogyasztott étellel kerülnek a szánkba, és idővel kis lyukakat vájnak a fogzománcba, azaz kioldják a fogaink egyik építőanyagát, a kalcium-foszfátot.

A Streptococcus mutans nemcsak a fogzománcban tesz kárt, hanem szívbillentyűinket is roncsolja, ha a véráramunkba kerül.

Az első fogszuvasodás ellen oltóanyaggal folytatott kísérletek 1972-ben Angliában kezdődtek. A vakcina sajnos csak a klinikai kipróbálás fázisába jutott, mivel az orvosi és gyógyszeriparnak nem volt érdeke egy fogszuvasodás elleni oltás piacra kerülése.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói nemrég egy inhalációs DNS-vakcinát mutattak be, mely patkányoknál már sikeresen csökkentette a fogzománcra tapadó Streptoccus mutans mennyiségét.

Korábban a Harvard Medical School tudósai fejlesztettek ki egy glikoziltranszferázra – GTF-re – épülő csodaszert, amit 1-3 éves gyerekek orrába fecskendeznének, hogy ne tudjanak a fognövekedés megindulásával megtelepedni a szuvasodást okozó baktériumok a szájban.

Dohánylevélből kivont antitestekkel 2007-ben kezdődtek a Planet Biotechnology kutatócégnél emberekkel folyó vizsgálatok.

Más kezelésekkel már sikerült elérni a Streptoccus mutans baktériumtörzs genetikai módosításával, hogy a baktérium képtelen legyen savat termelni.

Hogy miért nem kapható még egyetlen fogszuvasodás elleni vakcina sem? Egy magyarázat szerint a gyártók még napjainkban sem tartják gazdaságosnak egy ilyen szer gyártását.

Ugyan sokkal egészségesebb lenne lyukas fogak és a szövődményeik nélkül élnünk, de képzeljük csak el, milyen lenne a világ, ha hiányozna belőle a fogszuvasodás, a fogkrém és legfőképpen a fogorvos?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik