Tudomány

Drágakövek borítanak egy bogarat

Az Ausztráliában élő zsizsikek gyémántszerű kristályokat viselnek páncéljukon.

A gyémánt zsizsiket, latin nevén Entimus imperialist. Ausztráliában kártevőként és az egyik legnagyobb ormányosbogárféleként ismerik. Az is érdekes, hogy ormányosbogárként hosszú orrával tojásokat ültet a helyi növények szárába és leveleibe, de a tudósok egy ennél sokkal izgalmasabb tulajdonságára derítettek fényt elektronmikroszkóppal.

Kitinpáncéljukon apró gödrökben nemcsak ránézésre tűnik úgy, mintha gyémántok rejtőznének, az ott megtalálható anyag tulajdonságaiban az ékszerként viselt gyémánthoz hasonlóan viselkedik.

De persze ezek nem igazi gyémántok, mivel a gyémántok létrejöttéhez, kristályosodásához a szén igen nagy fokú nyomására lenne szükség. Ilyen nagy nyomás csak a földköpeny kéregalatti rétegeiben 140–190 km mélységben fordul elő.

A zsizsik hátán rejlő ékszerpöttyök kitinből épülnek föl gyémántszerű kristályokat alkotva. A felfedezésnek nemcsak a bogár- és ékszerkedvelők örülhetnek, hanem az anyagtudósok is, akik mesterségesen állítanának elő hasonló fotonikus kristályokat ipari célokra.

Ajánlott videó

Irtózatosan nagy a takarmányhiány az Alföldön, márpedig ha nincs mit adni az állatoknak, nem lesz se tej, se hús. Kisújszálláson már csak egy kisüzemi marhatartással foglalkozó gazda maradt; a család kétségbe van esve, sorra vágják le a tejelő állatokat. Ha nem kapnak segítséget, évtizedek munkája megy veszendőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.