Tudomány

Ősbogarak valódi színeikben

Egy amerikai kutatócsapat fosszíliákat felhasználva több millió éve élt rovarok színeinek feltérképezésén dolgozik.

A ma élő rovarok színeit jól ismerjük, de a tudomány akkor bajban van, ha több millió éves ízeltlábúak színéről kellene beszélni. Ennyi idő alatt a színek kifakulnak, átalakultak, a kövületekben nagyrészt a rovaroknak csak a formái és mintázatai maradnak fenn.

Éppen ezért Dr. Maria McNamara a Yale Egyetemen kollégáival kifejlesztett egy módszert, ami úgy tűnik, felfedi az egykor élt rovarok külsejének titkait.

A kutatócsoport 15 és 47 millió évvel ezelőtt élt ízeltlábú lények fosszíliáit vizsgálta meg. A csapat nagy teljesítményű analitikai eszközökkel, elektronmikroszkópokkal tárta fel, mely atomok és molekulák rögzültek a maradványokban.

Céljuk a kövületekben talált kitin- és a kutikulaváz színét adó molekuláinak kémiai változásának az azonosítása volt. Ha ezeket a változásokat visszafejtik, elvileg megmondható milyen színben pompázott egy-egy rovar páncélja.

A kutatási eredményekből kiderült, ha egy lila bogár megkövesedik, akkor kék színben marad meg, egy kék bogár páncéljának maradványai az évmilliók során kövületként zöld árnyalatot vesznek föl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik