Tudomány

Az elefántoknak hat lábujjuk van

CT felvételek kimutatták, hogy az elefántok lábában egy rejtélyes csont valójában nem más, mint egy rejtett lábujj.

Az elefántok lábujjának rejtélye több mint 300 éves, ugyanis akkor kezdte először zavarba hozni a tudósokat az elefánt furcsa lábszerkezete. Egy skót sebész 1706-ban boncolta föl a világ első elefántját, és még nem igazán értette, mire való az a hatalmas “porc”, ami a hatalmas állat lábfejében bújik meg.

Most John Hutchinson az Egyesült Királyság Királyi Állatorvosi Akadémiájának professzora kollégáival egy mozgáslaboratóriumban vetette vizsgálat alá az elefántokat.

Kombinált CT-vizsgálatokkal, szövettani elemzéssel, boncolással, elektronmikroszkópos eljárással végre sikerült megoldani a rejtélyt.

Ugyan a csontnak rendhagyó és szokatlan az elrendezése és az elhelyezkedése, de a funkciója szerint egy lábujj. A közelebbi vizsgálat azt is kimutatta, a pandák első lábain megtalálható csonttal mutat erős rokonságot.

A pandáknál a bambusz fogását segíti az extra számú ujj. A vakondok, amelyek szintén rendelkeznek ilyennel, ennek segítségével ásnak. Az elefántoknál a hatodik lábujj a felállást könnyíti meg.

Ellentétben a vakondokkal és a pandákkal az elefántoknál a pluszujj mind a négy lábukon megtalálható. A tudósok következtetése szerint az elefántok jelenlegihez hasonló lábanatómiája körülbelül 40 millió évvel ezelőtt alakult ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik