Tudomány

Riadót fújnak az elefántok, ha méheket látnak

A kelet-afrikai elefántok rettegnek a méhektől, amelyek közeledtére képesek "riadót" fújni, hogy figyelmeztessék társaikat - derítették ki brit tudósok.

Az elefántok oly sokféle hangot képesek kiadni, hogy a tudósok feltételezték: figyelmeztetni tudják társaikat a közelgő veszélyre. Lucy King, az Oxfordi Egyetem doktoranduszhallgatója és kollégái egy sor kísérletben rögzíteni tudták az elefántok rettegését, amikor lejátszották egy feldühödött méhraj keltette hangokat. A nagytestű állatok, “meghallva” a méheket, azonnal megfordultak és futásnak eredtek, menekülés közben pedig a fejüket rázva bizonyos hangokat hallattak.

Az elefántok ilyenkor kiadott hangját a tudósok további tíz elefántcsaládnak játszották le, közülük hat család tagjai azonnal futásnak eredtek. Amikor a tudósok egyéb, az ormányosok által kibocsátott hangokat játszottak le, csak két elefántfamília fogta menekülésre a dolgot.

“Sikerült bebizonyítanunk, hogy ezeknek a hangoknak specifikus jelentésük van – hangsúlyozta Lucy King.

Mint hozzátette, előfordulhat, hogy az elefántok “szókészletében” egészen más hangok jelzik az egyéb veszélyeket, például az oroszlánok vagy az ember közeledtét.

A kutatás révén az elefántok is felkerültek azoknak a fajoknak a listájára, amelyek vokalizációját lassacskán sikerül megfejteni a tudósoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik