Tudomány

A kukacok a legjobb sebészek

A férgek sokkal gyorsabban és ügyesebben tisztítják meg az elfertőződött szövetet, mint bármilyen sebészeti eljárás.

Egy új francia tanulmány felülvizsgálta a kukacok kontra sebészek ügyét, és arra jutottak, hogy a sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, ha az egészségtelen szöveteket nem a hagyományos sebészi kezeléssel, hanem kukacokkal tüntetik el (azaz falatják fel).

Egy egy hétig tartó féregterápia után sokkal kevesebb volt az elhalt szövet a páciensek sebein, mint az operáltakon.

A kukacok csak a második hét után vesztették el előnyüket, akkorra már ők is csak ugyanannyi mennyiségű elhalt szövetet tudtak eltávolítani, mint a sebészek. Végeredményben a kukacok azt sem segítették, hogy a sebek gyorsabban gyógyuljanak.

Igaz, a féregterápia túl drámai eredményeket nem hozott, hasznos lehet olyan, például a cukorbetegek sebeinek kezelésénél, ahol gyorsan kell megtisztítani a sérült szöveteket, vagy olyanoknál, akiknél nem használhatnak fájdalomcsillapítókat operáció közben.

A kukacok alkalmazását orvosi célokra egyébként az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság – az FDA – 2004-ben hagyta jóvá. Azonban a mai napig csak nagyon kevés ember kap ilyen kezelést az Egyesült Államokban.

A jövőben tovább növelnék a terápiás kukacok méretét, ami a kutatók szerint hatékonyabbá tenné őket, ugyanakkor ha bevetik őket, melléjük már fájdalomcsillapítót is alkalmaznának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik