Tudomány

Először ültettek be mesterségesen növesztett szervet

Úttörő műtétet hajtottak végre Svédországban. Tenyésztett légcsövet juttattak egy 36 éves rákos páciens testébe.

A műtétet a spanyol Paolo Macchiarini professzor vezette a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórházban Andemariam Teklesenbet Beyene afrikai páciensen.

A spanyol orvos nagy tapasztalattal bír a légcsőátültetések tekintetében, hiszen ő hajtotta végre az első szövetalapú légcsőátültetést 2008-ban egy 30 esztendős spanyol nőn Claudia Costellón.

A Londonban mesterségesen növesztett donorszervet beültetés előtt a beteg csontvelőjéből vett őssejtjeivel vonták be, ezzel is gátolva a kilökődés kockázatát. Az eljárás után elvileg Beyene-nek nem kell szednie erős kilökődésgátló gyógyszereket.

Az átültetésben a legnagyobb újdonság, hogy a műtét előtt sikerült felépíteni a beteg saját légcsövének egészséges mását, és lényegében a páciens saját szervét kapta vissza.

Beyene légcsövét egy agresszív úgynevezett inoperábilis – nem műthető – tumor támadta meg. A kemoterápia és a sugárkezelés ellenére a daganat golflabda méretűre nőtt, gátolva ezzel légzését.

A páciens az átültetés nélkül valószínűleg hamarosan meghalt volna. A 12 műtét során a beteg életét veszélyeztető rákos elváltozást is eltávolították szervezetéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik