Tudomány

Te mennyire vagy Neander-völgyi?

Egy genomikai cég pár nyálcseppből tudja vonni a következtetést, ki mennyire rendelkezik prehisztorikus gyökerekkel.

A 23andMe vállalkozás egy igen különös akciót indított Karácsony közeledtével. Aki kíváncsi rá hány százalékban rendelkezik Homo Sapiens és Neander-völgyi génekkel, az most végre kiderítheti.

Tavaly hallhattunk arról, hogy Ozzy Osborne genetikai teljes állományát elemezték, hogy megtudják a rockénekes mennyire örökölt Neander-völgyi géneket. A Black Sabbath egykori frontemberének 10-es kromoszómáján Neander-völgyi szakaszokat találtak.

A legtöbb ma élő emberekben – kivéve az afrikaiakban – átlagosan 2,5 százalék Neander-völgyi DNS található meg. Vannak azonban olyan emberek, akikben ez a százalék magasabb. A 23andMe szolgáltatása azért indult, hogy kiderítsék, kik azok a kivételesek, akik a leginkább hordozzák magukban a Neander-völgyiek örökségét.

A vizsgálat elvégzéséhez elég egy nyálminta, amely által az ember személyes genetikai felépítését laboratóriumi vizsgálatokkal hasonlítják össze két modern emberi genommal, továbbá az eddig feltérképezett legteljesebb Neander-völgyi géntérképpel. Egy ilyen elemzés nemcsak a saját gyökereink feltárását, hanem a Neander-völgyiekkel kapcsolatos kutatásokat is segíti.

A modern ember – a Homo Sapiens – nagy valószínűséggel nemcsak a Neander-völgyiekkel keveredett évezredekkel ezelőtt. Egy másik titokzatos barlangi embercsoport a gyeniszovai emberek a mai melanézek, filippinók, borneóiak ősei lehettek a modern emberrel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik