Tudomány

A ráktól és az Alzheimertől félünk legjobban

Az emlékezet elvesztésétől való félelem a korral növekszik, és már a fiatal felnőttek is tartanak tőle.

A témáról az Alzheimer Europe csúcsszervezet és a Harvard School of Public Health öt országban – az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Lengyelországban – végzett kutatást, amelynek során több mint 2600 embert kérdeztek meg.

Az ötből négy országban a rák mögött az Alzheimer-kór a második helyet foglalja el a leginkább rettegett betegségek sorában.

A Párizsban zajló nemzetközi Alzheimer-konferencián szerdán ismertetett tanulmány szerint minden hetedik 18 és 34 év közötti az Alzheimer-kórt nevezi meg a legtöbb aggodalmat okozó betegségnek.

Sokan komoly esetben minél korábbi diagnózist szeretnének. A megkérdezettek 85 százaléka a tévesztések és emlékezetkiesések jeleire orvoshoz fordulna, hogy világossá váljon, a tünetek a betegségére vezethetők-e vissza.

Viszonylag kevesen érzékelik azonban a kór komolyságát. A kérdésekre válaszolóknak csupán negyven százaléka tudja, hogy az Alzheimer-kór végül halálhoz vezet, és sokan úgy vélik, hatékony kezelések és gyógyszerek léteznek, amelyek segítségével megállítható a betegség előrehaladása és csökkenthetők a tünetek.

Minden második résztvevő – gondolja úgy, hogy megbízható orvosi vizsgálatokkal megállapítható, hogy a zavart, feledékeny páciens az Alzheimer-kór korai stádiumában szenved-e.

Világszerte több mint 35 millió ember szenved Alzheimer-kórban, s az előrejelzések szerint a társadalom öregedésével számuk 2050-re megháromszorozódik, elérve a 106 milliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik