Tudomány

Fogyasztó hatású egy génváltozat

Egy bizonyos génmutáció hordozóinak véréből gyorsabban ürül ki az étkezéssel bevitt zsír.

Két olyan családot vontak be a tanulmányba, amelyek tagjainál szokatlanul magas volt a “jó” HDL koleszterin és alacsony a trigliceridek – zsírmolekulák – vérszintje.

Az elvégzett genetikai elemzés kimutatta, hogy a családok tagjai egy bizonyos génváltozatnak – a GALNT2 jelű gén mutáns változatának – a hordozói.

Amikor a mutációval élő emberek tiszta tejszínt ittak a vizsgálat részeként, vérükből jóval gyorsabban kiürült a zsír, mint a kontrollcsoportban lévő, más génváltozatot hordozó emberek véréből.

Jan Albert Kuivenhoven kutatásvezető, a Groningeni Orvosi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázza, hogy a génváltozat jelenlétében a vérben keringő zsírmolekulákat lebontó enzim működését kevésbé gátolja az Apo C-III vegyület. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkal bevitt zsír gyorsabban távozik a vérből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik