A holland Unilever élelmiszeripari vállalat kutatói 602 középkorú embert vontak be tanulmányukba.
Mérték az önkéntesek vércukorszintjét, majd hatvan független értékelőt megkértek, hogy a résztvevőkről készült fényképek alapján becsüljék meg korukat.
Jellemzően egy évvel fiatalabbnak gondolták az értékelők az alacsony vércukorszintű embereket a magas vércukorszinttel élőkhöz képest, a diabéteszes betegeket pedig még utóbbiaknál is fél évvel idősebbre becsülték.
A kutatók feltételezik, hogy a bőr feszességét adó kollagénhez kötődhetnek a felhalmozódott cukormolekulák, ez okozhatja, hogy idősebbnek tűnik az, akinek magas a vércukorszintje.
“Ennek a tanulmánynak az eredményei ismét aláhúzzák, hogy mennyire fontos a vércukorszint szabályozása a középkorúak jóllétéhez és egészségéhez” – hangsúlyozta Diana van Heemst, a Leideni Egyetem munkatársa, az Age című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.