Tudomány

Fejleszthető a babák koncentrációja

24.hu
24.hu

2011. 09. 06. 08:16

Már egészen rövid gyakorlási idő után jobban figyelnek a 11 hónapos babák.

Korábban a témában:

A University of London kutatói negyvenkét kisgyermekkel kísérleteztek, felük kontrollcsoportként szolgált, akiknek semmi dolguk nem volt.

A másik huszoneggyel figyelemfejlesztő gyakorlatokat végeztek el a számítógép előtt: a kisdedeknek bizonyos tárgyakat kellett figyelemmel kísérniük a képernyőn, majd újra megtalálni, miután azokat elfedték.

Már egész rövid gyakorlást követően javult a gyerekek figyelme – számoltak be eredményeikről a kutatók a Current Biology című folyóiratban. Ezek szerint sokkal korábban lehet e képességet fejleszteni, mint eddig feltételezték.

A nem egészen egyévesek a gyakorlatokat követően még figyelemelterelés esetén is jobban tudták követni a tárgyakat. Ezen kívül a figyelmük időtartamát is jobban tudták szabályozni a körülményeknek megfelelően.

E képesség kiemelten fontos, hiszen néha ki kell rekeszteni a külvilágot, és úgy összpontosítani, máskor viszont gyorsan kell tudni váltani a figyelmünk tárgyát.

Az ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyenge képességű kisgyermekek fejlesztését minél előbb el lehessen kezdeni. Hogy meddig tart a most megfigyelt hatás, még válaszra vár.

Meglepő, hogy a változások sokkal rövidebb idő alatt bekövetkeztek, mint más, 4-5 évesekkel folytatott kísérletekben. Összesen minden kisgyermek átlagosan 77 percig gyakorolt a 15 napos időtartam alatt, míg a korábbi kutatások 4-5 éves résztvevőin átlagosan 375 perc után látszódott csak meg a gyakorlás hatása.

A koncentrációs képességek javulása pedig más területeken is meglátszott, például szabad játék közben is – számoltak be a kutatók.

Ez szöges ellentétben áll a felnőtteknél megfigyeltekkel. Ott ugyanis a gyakorlatok hatása általában nem mutatkozik más jellegű feladatoknál. A kisgyermekeknél e képesség megléte valószínűleg a még jobban alakítható agyukra vezethető vissza.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.