Tudomány

Túlélhető a halálos sugárzás

Egérkísérletekben bebizonyították: hatékony egy gyógyszeres kezelés a halálos dózisú radioaktív sugárzás ellen.

Eva Guinman és Ofer Levy a Harvard Medical School kutatói kollégáikkal felfedezték, hogy egy speciális fehérje, a  baktericid/permeabilitás-fokozó protein – BPI –, kulcsfontosságú a beleinkben a káros baktériumok elleni védekezésben. A magas szintű sugárdózist kapott betegeknél ugyanennek a fehérjének a termelése kezd el hirtelen megcsappanni a fehérvérsejt-termelés lecsökkenésével egy időben. A BPI fehérjéből tehát minél több található meg a szervezetünkben, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre.

A kutatócsapat ezért úgy gondolta, ha BPI-t juttatnak fluorokinolon antibiotikummal halálos radioaktív sugárdózisnak kitett patkányokba, akkor megnövelhetik azok túlélési esélyét.

A kísérlet megdöbbentő eredményeket hozott: a magas sugárzást kapott kontrollcsoportban a kezeletlen rágcsálók 30 napon belül elpusztultak. Az antibiotikum 40 százalékkal megnövelte a túlélési arányt szintén 30 napon belül. Ha pedig az egerek a kombinált terápiát kapták, tehát antibiotikumot és a speciális fehérjét is, a túlélési faktor 80 százalékkal ugrott meg.

Jó hír, hogy mindkét szert biztonságosan és kockázatmentesen használják emberek gyógyítására. A jövőben egy fukusimai atombalesethez hasonló tragédia során életeket menthetnének a kombinált kezeléssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik