Tudomány

A sugárszennyezéstől több fiú születik

Az atombomba robbantások és a nukleáris balesetek a múltban kimutathatóan befolyásolták az emberek nemét.

A sugárszennyezésből származó ionizáló sugárzás befolyásolja az emberi populációt. Általa megemelkedik a férfiak száma – állítják a müncheni Helmotz Központ kutatói, Hagen Scherb és Krisztina Voigt.

Tanulmányuk írása közben az Atomcsend előtti bombatesztelés utáni és a csernobili balesetet követő népességadatokra adatokra támaszkodtak.

Az ionizáló sugárzás káros hatása tény, de eddig nem volt biztos, hogy a reprodukcióban milyen változásokat okoz. Különösen a globális légkörbe került szennyezéstől nő meg a fiúgyerekek száma, mint ahogy az kiderült több magas légkört is szennyező atombomba tesztrobbantása után.

Három esetben bizonyítottan hatással volt a sugárszennyezés a generációkra. 1964 és 1975 között az 1963 előtti USA általi tesztrobbantások eredményezték a populáció változását.

Európában a csernobili tragédia után született több fiú, de az erőműből kiszivárgó anyagok hatását a lakosság az USA-ban is megérezte.

Németországi és svájci atomerőművek 35 km körzetében szintén tapasztalták a tudósok ugyanezt a jelenséget.

A szerzők becslése szerint a globális sugárzó anyag kibocsátása több millió születést befolyásolt világszerte. Akár úgy is, hogy halva vagy károsodva jöttek gyermekek a világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik