Tudomány

Sűrű dinoszauruszfészket találtak

Hetvenmillió évvel ezelőtt élt Protoceratops újszülöttek teljes csontvázát azonosították.

Ez az első fészek, amelyben olyan teljes fiatal dinoszauruszegyedek csontvázait fedezték fel, melyek a Protoceratops nemhez tartoztak. Eddig hasonló leletet – hogy egy fészekben több dinoszauruszbébi rejtőzött – csak a húsevő Oviraptornál és a kacsacsőrű Hadrosaurusnál írtak le.

A Mongóliában talált késő krétakori fészekben egykor 15 kis dinoszaurusz lakott egy nagyjából fél méter átmérőjű területen. A fészek azt jelzi, hogy a dinoszauruszcsemetékről gondoskodtak a szüleik. Azért jöhetett világra egy almon belül ennyi utód, mert a ragadozók miatt igen nagy lehetett a dinoszauruszok halálozásának száma.

Csak úgy tudták biztosítani a fajok maguknak a fennmaradást egy ilyen környezetben, ha sok utódot hagytak maguk után, és ezeket az utódokat megvédték.

PROTOCERATOPS

A Protoceratops a ceratopsia növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta kor campaniai korszakában élt, a mai Mongólia területén. A Protoceratopsidae családba, a fejletlenebb ceratopsiák közé tartozott.

Kis testű, nagy fejű dinoszaurusz volt, hatalmas csontgallérral, amely a nyakat védhette, tapadási pontként szolgálhatott a nyaki izmok számára, vagy a figyelemfelkeltés eszköze lehetett, de az is elképzelhető, hogy mindezen funkciókat ellátta. Kifejlett egyedének hossza körülbelül 1,8 méter, vállmagassága mintegy 60 centiméter, tömege pedig kevesebb, mint 180 kilogramm lehetett.

Mivel nagyszámú fosszíliáját találták meg csoportosan, valószínűsíthető, hogy a Protoceratops csordákban élt. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik