Tudomány

Boldog születésnapot, Doki! (1963)

Egyesült Királyság, 1963. november 23. – Adásba kerül a világ legsikeresebb és legrégebben futó sci-fi sorozatának első része, elkezdődnek az időutazó Doktor kalandjai.

Mielőtt nekiugranánk a műsor történelmének, mindenekelőtt el kell oszlatni egy gyakran előforduló félreértést: az eredeti angolban Doctor Who néven futó sorozatot gyakran Dr. Who-nak rövidítik, ami teljességgel téves, hiszen a főszereplőnek nem a címe, hanem a neve a Doktor. Pontosabban így mutatkozik be, hiszen van neki rendes neve is, ez azonban nem nyilvános.

Ugyancsak fontos megjegyezni, hogy a Doktor nem ember, hanem a Gallifray nevű bolygóról származó földönkívüli, aki TARDIS (Time And Relative Dimension In Space, magyarul Térben a Relatív Dimenzió és Idő-Sík) nevű időgépével járja be a teret és az időt. A szerkezet működése mellett azért is kivételes, mert nem igaz rá, hogy kívül tágasabb – valójában külső méreteitől függetlenül épp, hogy belül tágasabb. Külső megjelenéséért a Kaméleon Áramkör felel, ami az éppen aktuális környezethez igazítja a TARDIS-t. Sajnos a Doktor gépében ez az áramkör – épp 48 éve – elromlott és beragadt egy 50-es évekbeli angol telefonfülke alakjában. A szemfülesek a TARDIS-t vehetik észre a sorozat modern logójában is:

A Doktornak egyébként nem is kellene időt utaznia, elég lenne türelemmel végignéznie a történelem alakulását, hiszen halhatatlan. Természetesen a karaktert nem ugyanaz a színész játssza, mint 1963-ban – a különböző alakoknak pedig az a magyarázata, hogy a Doktor (mások számára) halálos sérülés esetén regenerálódik, s bár minden korábbi emlékét megtartja, más külsővel és némileg más személyiséggel tér vissza. A műsor 1963-as indulása óta már a 11. inkarnációt követhetjük figyelemmel.

A premiert egy bő év szorgos munka előzte meg, azonban a készítőknek némileg csalódniuk kellett, hiszen a családi műsornak szánt sorozat bemutatóját beárnyékolta a John F. Kennedy ellen egy nappal korábban elkövetett  merénylet. Éppen ezért a BBC egy héttel később, a második rész előtt – a biztonság kedvéért – még egyszer leadta az első részt.

A sorozat egészen 1989-ig töretlen sikernek örvendett, azonban 26 év (és hét Doktor) némileg kifárasztotta a nézőket, s bár Angliában több generáció a Doktor kalandjain nőtt fel, az utolsó években lankadni kezdett az érdeklődés – ráadásul a BBC egy kevésbé prominens idősávba tolta a műsort. Ez végső soron a sorozat halálát jelentette, annak ellenére, hogy 1990-ben a BBC többször is megerősítette, hogy csupán egy rövidebb szünetről van szó.

A csatorna egyébként nem akarta megtéveszteni a nézőket és a rajongókat, éppen ezért folyamatosan külső forrásokat keresett a kalandok folytatásához. Az ezzel kapcsolatos kudarcok után reménysugárként jelent meg 1996-ban az amerikai Fox, a BBC, a BBC Worldwide és a Universal együttműködésében a Doctor Who tévéfilm. S bár az Egyesült Királyságban hihetetlen népszerűségnek örvendett a figura, az Egyesült Államok még nem ért meg egy időutazó földönkívüli kalandjaira.

Éppen ezért további hét évet kellett arra várni, hogy a BBC ismét nekiugorjon a projekt és a Doki regenerációjának – még másfél év előkészület kellett, de 2005. március 26-án visszatért a (kilencedik) Doktor és ezzel szinte párhuzamosan érkezett a jól megérdemelt globális ismertség. Itthon eddig 2006-ban és 2008-ban a megújult sorozat első és második évadát az RTL Klub és a Cool TV mutatta be Ki vagy, Doki? címmel, majd 2010-ben az AXN Sci-Fi folytatta a harmadik és negyedik évaddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik