Tudomány

Pillanatkép egy orgazmusról

Így néz ki az agyban a gyönyör.

A New Scientist magazin újságírója Kayt Sukel egy furcsa kísérletnek vetette alá magát: önként szerzett magának örömöt, hogy megmutassa, miként néz ki egy fMRI felvételen az orgazmus.

Az agyáról szkennelt képeket a Rutgers Egyetemen New Jersey-ben készítették. Az amerikai kutatók a szexuális izgalom és tetőpont mögötti tudatosságot akarják megérteni hasonló kísérletekkel. Egyik fő céljuk a szexkutatással a fájdalomcsillapító kezelések forradalmasítása.

A gyönyör ideje alatt az agy úgynevezett prefrontális kérge a PFC válik aktívvá. A prefrontális kéreg aktivitása okozza az önértékelésünkkel kapcsolatos tudatosságot, beleértve ebbe azt is, hogy milyennek gondolhatjuk magunkat mások szemszögéből.

Az orgazmustól kikapcsol a baloldali orbitofrontális kéreg, azaz a koncentrációért, az önkontrollélt felelős agyterület. Ez okozza az orgazmus alatti ellazulás élményt és a módosult tudatállapotot. A kutatók gyanítják, akiknek nehezebben megy vagy, akik képtelenek elérni az orgazmust ez az agyterület fiziológiai vagy pszichológiai hatások miatt nem tud kikapcsolni.

A harmadik titok a fájdalomérzet vezérlésével összefüggő úgynevezett elülső cinguláris kéregben mutatkozik meg. Az orgazmus amellett, hogy a nemi aktus csúcspontja, és a emberi szaporodás elengedhetetlen “kelléke” erősen fájdalomcsillapító hatású is.

Az MRI felvételen a színes pontok jelzik a vér áramlását, minél melegebb egy szín, annál élénkebb az agyműködés az adott területen, az “A” jel a prefrontális kérget jelöli, a “B” a cinguláris kérget:

AJÁNLOTT LINKEK:

A riport még több titkot elárul (New Scientist)
Bővebben az orgazmusról (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik