Tudomány

Leállították az első legális embrionális őssejtpróbát

A Geron biotechnológiai cég a humán őssejtkutatásról a rákkutatásra állt át anyagi okokra hivatkozva.

Nem folytatják tovább az első humán embrionális őssejtkezelés klinikai próbáját. Az úttörőnek számító kísérletet tavaly októberben kezdték meg, az első fázisba eredetileg tíz pácienst vontak volna be, akik súlyos gerincsérülést szenvedtek.

A betegeknek 7-14 napon belül a 2 millió embrionális őssejtet tartalmazó Geron GRNOPC1 jelű készítményt adták, továbbá immunrendszer-blokkoló szereket kaptak, és MRI-vel figyelték szervezetük változásait.

Az eljárás kezdeti fázisában jól fogadta a páciensek szervezete az őssejteket, és nem jelentkeztek komoly mellékhatások. Azt nem tudni, hányan kaptak őssejtkezelést, és végül mi lesz a félbehagyott terápia eredménye. A Geron hiába függesztette fel a klinikai tesztet, közleménye alapján azért tovább követi a betegek állapotát.

A cégtől 66 alkalmazottat, a dolgozók 38 százalékát bocsátják el a “stratégia áttekintése”, illetve a “szabályozások összetettsége” miatt.

A vállalat döntése mélységesen felháborította a néhai Christopher Reeves színész és felesége, Dana Reeves által létrehozott alapítvány egyik tagját. A szervezet a gerincvelő-sérülés kezelésére irányuló új módszerek támogatása mellett kötelezte el magát. “Megölni az emberek reményét anyagi okokra hivatkozva, egyszerűen aljas dolog. Úgy kezelnek bennünket, mint a kísérleti patkányokat” – hangoztatta Daniel Heumann, a szervezet tagja, a The Washinton Post című napilapnak adott nyilatkozatában.

A humán embrionális őssejtkutatás támogatói szerint az eljárás nagy reményekkel kecsegtet az Alzheimer-kórtól kezdve egészen a cukorbetegség kezeléséig.

A kutatás ugyanakkor együtt jár a humán embriók elpusztításával, amely sérti egyesek vallási-, és erkölcsi meggyőződését. Az Európai Unióban éppen ezért nyilvánították etikátlannak a humán embrionális őssejtekkel folytatott kutatásokat.

Az államilag támogatott őssejtkutatást felfüggesztették az USA-ban a Bush adminisztráció ideje alatt, és bár Barack Obama 2009-ben engedélyezte azok folytatását, egy sor jogi csatározás vette kezdetét az eljárással kapcsolatban. A kutatók eközben arról panaszkodtak, hogy a tesztekhez szükséges lépések jóváhagyása miatti időkiesés szinte lehetetlenné tette számukra, hogy megfelelően haladjanak a munkával.

Az Egyesült Államokban nem a Geron az egyetlen cég, amely humán embrionális őssejtekkel végzett klinikai próbákat, az Advanced Cell Technology a vakságot kezelné hasonló módszerekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik