Tudomány

Illegális Európában az embrionális őssejtkutatás

24.hu
24.hu

2011. 10. 19. 07:51

Az Európai Unió Luxemburgban kiadott sajtóközleménye szerint tilos olyan kutatást folytatni Európában, amely magába foglalja akár egy emberi embrió pusztulását is.

Korábban a témában:

Az őssejtkutatók megdöbbentek Európai Unió bíróságának október 18-én kiadott határozatán.

A döntés alapvetően kijelenti, hogy illegális és erkölcsileg elítélendők azok az őssejtekkel folytatott kísérletek, vagy orvosi eljárások, amelyek során emberi embriókból vonnak ki őssejteket.

A bíróság az 1973-as Európai Szabadalmi Egyezmény egyik kitételével indokolta döntését, mely szerint olyan kutatást nem lehet folytatni, amely erkölcsi vagy közrendbeli akadályba ütközik.

Az “őssejtkutatók elleni pert” a Greenpeace kezdeményezte 1999-ben, azután, hogy két évvel korábban a Bonni Egyetem tudósa Oliver Brüstle köldökzsinór vérből kivont, idegi prekurzor sejtekre adott be szabadalmat, amelyek lehetőséget biztosítottak neurológiai betegségek kezelésére valamint károsodott agyállomány helyreállítására.

Ian Wilmut edinburghi az első klónbárányt létrehozó tudós szerint az ítélet azt is jelentheti, hogy az Európából indult kutatásokat ezután a világ más pontjain kell elvégezni.

Pete Coffey, aki a vakulást is előidézhető makula degeneráció elleni küzdelemből vette ki a részét – és nemzetközi díjat nyert a New Yorki-i Őssejt alapítványtól – úgy nyilatkozott a New Scientist magazinnak, hogy egy pusztító döntésről van szó, amely által vissza kell vonni azokat a kezeléseket és gyógyszereket, amelyek embrionális őssejtkutatásokon alapultak.

A Nature folyóirat áprilisi számában tiltakozó levelet adtak ki az európai őssejtkutatók. A levélben azzal érveltek, hogy az szintén erkölcstelen, ha nem teszik lehetővé, hogy olyan kezeléseket kapjanak a betegek, amelyek meggyógyítják őket és enyhítik szenvedéseiket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.