Tudomány

Lefagyasztották a “hibernálás” atyját

Meghalt 92 éves korában Robert Ettinger, a krionika úttörője. Mozgalmának követői haláluk után lefagyasztatják magukat azzal a reménnyel, hogy a jövőben feltámaszthatják őket.

Ettinger szombaton hunyt el Detroit külvárosában lévő otthonában többhetes haldoklást követően – közölte fia, David Ettinger. Holtteste a 106-os szám alatt tárolt test lett az általa 1976-ban alapított Krionikai Intézetben.

“Apám annak szentelte életét, hogy megtegyen minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a családja, barátai és mások visszatérjenek, és újra éljenek. Hogy eléri-e célját, azt ezen a ponton senki nem tudja, de úgy véljük, jó esélye van” – mondta David Ettinger.

Robert Ettinger – aki fizikát tanított a Wayne állami egyetemen – súlyosan megsérült a második világháború utolsó német offenzívája alatt a nyugati arcvonalon 1944 decemberében Belgiumban, és éveket töltött kórházakban.

Lábát a sebészeknek csontbeültetéssel sikerült megmenteniük, ami optimizmust keltett benne a jövő orvoslási lehetőségei iránt.

Fia szerint Ettingert a halottak mélyfagyasztásáról szóló tudományos-fantasztikus irodalom is megihlette, és azt remélte, hogy a kutatók komoly előrehaladást érnek el e területen. Amikor azonban semmi nem történt, 1964-ben megírta a Halhatatlanság távlata című könyvét, bevezetve a krionika fogalmát.

Ettinger abban bízott, hogy az orvostudomány olyan ütemben fejlődik, hogy a lefagyasztott testeket egykor életre fogják kelteni, majd meggyógyítják, ha súlyos betegség miatt távozott az illető az élők sorából.

A Krionikai Intézetnek jelenleg 900 tagja van, hasonló intézmények működnek Arizonában, Kaliforniában és Oroszországban is. Ettinger alapította a Halhatatlan Társaságot is, amely a krionika és az emberi élettartam meghosszabbítása iránt elkötelezett tudományos és oktatási csoport.

A Krionikai Intézetben 28 ezer dollárért – 5,2 millió forint – készítenek elő egy testet arra, hogy folyékony nitrogénnel töltött tartályba helyezzék, majd ott mínusz 196 Celsius-fokon tárolják.

Az első ember, akit lefagyasztottak, Ettinger édesanyja, Rhea Ettinger volt, aki 1977-ben halt meg. Két felesége, Elaine és Mae szintén az intézet páciense – ahogyan ők nevezik az intézetben tárolt testeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik