Tudomány

Ősrobbanás korához közeli gázokat fedeztek fel

Két csillagközi felhőben a Világegyetem legkorábbi elemeit azonosították csillagászok.

12 milliárd fényévnyire a Földtől a Nagy Medve és az Oroszlán csillagképben véletlenül találtak a Kaliforniai Egyetem Lick Obszervatóriumának tudósai olyan gázokat, melyek Univerzumunk legkorábban keletkezett összetevőit tartalmazhatják.

A csillagászok a távoli kvazárokból érkező fények színképelemzése alapján következtettek arra, mik lehetnek ezek az ősi összetevők, amelyek közvetlenül a Nagy Bumm – Ősrobbanás – időszaka után jelentek meg.

A felhők hidrogént és deutériumot – és nehézhidrogént – tartalmaznak, semmilyen olyan anyagot – szént, nitrogént, szilíciumot, vasat – amelyekből később a csillagok kovácsolódtak össze.

“Ez nem csoda, mivel az összes többi elem a csillagok belsejében keletkezett sok-sok milliárd év múltán” – magyarázta Jason Prochaska a kutatásban részt vett tudós a Discovery News újságírójának.

Az azonosított elemek tökéletesen illeszkednek az Ősrobbanás utáni időszakról alkotott fő anyagkeletkezési elméletbe. A Világegyetem létrejötte után ugyanis a legősibb elemekként a hidrogént, héliumot, lítiumot és a deutériumot ismerjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik