Tudomány

Művért pumpáltak emberi vénába

24.hu
24.hu

2011. 11. 14. 08:17

Végrehajtották az első sikeres "transzfúziót" Párizsban, laboratóriumban tenyésztett emberi vérrel.

Korábban a témában:

Úgy tűnik, a britek lemaradnak a művérversenyben. A franciák lekörözték őket a mesterséges vér kipróbálásában.

Míg a szigetországban embrionális őssejtekből tenyésztenek vért, addig Párizsban a Marie Curie Egyetemen Luc Douay és kollégái csontvelőből kinyert felnőtt őssejtekkel dolgoznak.

Douaynak és csapatának sikerült 10 milliárd vérsejtet létrehozniuk eljárásukkal. Ez ugyan még mindig csak 2 milliliternyi vért jelent, de már ennyit sikeresen befecskendeztek abba a kísérleti alanyba, akinek a csontvelőjéből az eljáráshoz szükséges sejteket szerezték.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a befecskendezett vérsejtek 94-100 százaléka benne maradt a kísérleti alany szervezetében öt nap elteltével. Huszonhat nap után a sejtek száma 41-63 százalékra csökkent. A mesterséges vérsejtek ugyanolyan hatékonyan működtek, mint a normál vérsejtek.

Nagy előrelépés az első művér emberen való tesztelése, de a tömegesen előállított mesterséges vér gyártása még mindig távoli jövő.

A franciák az Európában etikátlannak minősített embrionális őssejtkutatásban látják a lehetőséget. A britek optimistán szintén úgy gondolják, a következő húsz évben embrionális őssejtekből tenyésztett vérrel akár 946 ezer liter vért hozhatnának létre évente.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.