Tudomány

Művér a láthatáron

Két éven belül kipróbálhatják az első őssejtekkel létrehozott mesterséges vért.

Örökre megszűnne a vérhiány és elfelejthetnénk a véradást, ha sikerrel járna brit tudósok kutatása, amely biztosítaná ipari mennyiségű művér előállítását a jövő műtétjeihez.

Az Edinburgh-i és Bristoli Egyetem kutatói első alkalommal állítottak elő több milliárd vörösvérsejtet őssejtek felhasználásával. Sajnos hiába tűnik soknak a sok milliárdnyi vörösvérsejt, amit sikerült tenyészteniük, egy átlagos vérátömlesztéshez 2,5 billió – ezerszer ezer – vörösvérsejtre lenne szükség.

A kutatók elvileg képesek lennének arra, hogy egy pár napos emberi embrió őssejtjeinek felhasználásával teljes országokat ellátó vérmennyiséget készíthessenek. A vérgyártás a gyakorlatban azonban még nem ennyire egyszerű.

A britek mégis bizakodóak, szerintük két-három év elegendő a fejlesztésekhez, és nemsokára injekcióval beadható lesz az első önkéntesnek az őssejtekből származó vér.

A művér hatékonyságát ezután egy nagyszabású klinikai tesztelésnek vetik alá. Ha minden jól megy, egy évtizeden belül kezdődhet meg rutinszerű alkalmazása. A következő húsz éven belül akár 946 ezer liter vért gyárthatnának évente.

Az Edinburgh-i Egyetem professzora Marc Turner szerint érdemes lenne a mesterséges vért 0-negatív vércsoportúnak készíteni, mivel ez az univerzális “donor vér”, amit a lakosság 98 százaléka szükség esetén megkaphatna.

A vérgyártáshoz csakis olyan embriókat alkalmaznának, amelyek mesterséges megtermékenyítésből megmaradtak meg, és a kutatási program számára adományoztak.

A fejlesztést hátráltathatja a legutóbbi Európai Uniós etikai döntés, miszerint nem lehet olyan eljárásokat szabadalmaztatni, melyeknél a kutatási szakaszban embrionális őssejteket használtak fel. A kutatók ezért az embrionális őssejteket valószínűleg más forrásból származó sejtekre cserélnék le.

A világ más pontjain már klinikai tesztelés alatt állnak különböző vérpótló készítmények. Ilyen az ausztrál HBOC201 nevű készítmény, mely 2011 tavaszán megmentette egy súlyos vérveszteséget szenvedett ausztrál nő életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik