Tudomány

Startra kész a Mars-autó

A Curiosityt két hét múlva, november 25-én lövik fel a floridai Cape Canaveralről egy Atlas V-hordozórakéta "hátán".

Fotó: NASA

A Curiosity kétszer olyan hosszú és legalább ötször olyan nehéz, mint a korábbi marsautók bármelyike.

Az egytonnás rover a tervek szerint 2012 augusztus 6. és augusztus 20. között száll le a Mars bolygón, a marsi egyenlítő környékén lévő, 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben. Az űrszonda elődeinél lényegesen pontosabban, 10 kilométer átmérőjű ellipszisen belül landol.

A csaknem kétéves misszióra érkező marsautó leszállóhelyeként a kráter közepén magasodó 5 kilométeres, rétegzett szerkezetű hegy környékét választották ki, ahol a vizes eredetet feltételező agyagásványok és szulfátok fordulnak elő.

A marsjáró fedélzetén tíz műszert működik majd, közülük kettő a robotkarok által begyűjtött kőzetminták elemzését végzi. Az élet nyomain kívül a Marsból vett minták a bolygó légkörébe, a felszíni kozmikus sugárzásba, valamint a talajt alakító folyamatokba is betekintést nyújtanak majd.

A Curiosity feladata kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a vörös bolygón olyan feltételek, amelyek lehetővé tették a mikrobiális életformák kifejlődését.

“Minden kész a startra” – hangsúlyozta Pete Theisinger, a NASA projektmenedzsere, hozzátéve, hogy amennyiben az időjárás vagy valamilyen más tényező megakadályozná az indítást, december 18-ig több lehetőség is lesz a kilövésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik