Tudomány

Ennyit látunk ma az Univerzumból

1950 óta jelentősen kibővült az emberiség tudása arról, hogy mit rejt a Világegyetem. Megmutatjuk, hogy mennyire.

Fotó: Tulp Interactive

Mielőtt a távcsövet feltalálták 1608-ban csak annyit sejtettek a csillagos ég kutatói, hogy a Földön kívüli hat bolygó létezik, továbbá a Hold és a Nap, valamin a Tejút tele van csillagokkal. Az Univerzumról alkotott tudás az évszázadok alatt gyarapodott egyre gyorsuló ütemben.

1950-re már a nagyobb teleszkópokkal – főleg a Palomar Obszervatórium Hale teleszkópjával – kiláttak már tíz és százmillió fényévre található galaxisokig, de még a csillagászati objektumokról alkotott képek elég pontatlanok voltak, az Univerzum pedig egy üres térnek tűnt.

Az első nagyobb űrteleszkóp fellövése után minden megváltozott. 1990-ben állították pályára a Hubble űrtávcsövet, ami 1993-as javítása után elkészítette az első lenyűgözően éles képeket az Univerzum távolabbi objektumairól.

A Hubble-vel még el szeretnék készíteni a legmélyebb univerzum közeli infravörös portréját, hogy felfedjék korábban soha nem látott, születő galaxisok létezését, amik akkor keletkeztek, amikor a világegyetem kevesebb mint 500 millió éves volt.

A távcsövet várhatóan 2018 körül a James Webb űrtávcsővel váltják le, amely egészen az ősrobbanás után közvetlenül kialakult objektumokig lesz képes ellátni.

A Popular Science magazin egy interaktív alkalmazást tett közzé, amely segítségével most bárki könnyedén összevetheti, hogyan festett képzeletben a Világegyetem képe hatvan évvel ezelőtt, és hogyan fest most.

A virtuális térkép megörökítette a legtávolabbról érzékelt gammavillanás helyét a 090429B-t, továbbá a legtávolabbi objektumot, amit felfedezett eddig a Hubble rendszere.

A korongokban a sávok a fényéveket jelöli. Ha a kurzort rávisszük az áttetsző kisebb körökre, akkor az alkalmazás kiírja az adott objektum nevét, felfedezésének időpontját és típusát is.

Az Univerzum régen és most alkalmazás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.