Tudomány

Sikeresen startolt Kína legújabb űrhajója

Az ember nélkül replüő Sencsou-8 az egy hónapja az űrben keringő Tienkung-1 űrállomásmodulnál köt ki és kísérleteket végez.


Kilövésre készen.
Fotó: AFP

Kína sikeresen elindította kedden ember nélküli Sencsou-8 űrhajóját, amely a Földtől 200 kilométeres távolságban levált a rakétáról – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Az indítás helyi idő szerint kedden 5 óra 58 perckor (közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 58 perckor) volt. Az űrhajót a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta korszerűsített változatával juttatták az űrbe.

A Sencsou-8 az egy hónapja a világűrben keringő Tienkung-1 űrállomásmodulnál köt ki, és ott előkészíti a kínai űrkutatás jövő évi programját. A találkozás két nap múlva lesz a Föld fölött 343 kilométer magasságban, és az ember nélküli űrhajó két kísérleti dokkolást követően visszatér. Kínai és német kutatók 17 élettudományi kísérletet fognak távirányítással elvégezni a járművön.

A Sencsou-8 kilenc méter hosszú, és legnagyobb átmérője 2,8 méter; súlya meghaladja a 8 tonnát. Korábbi változatához képest jelentős módosításokat hajtottak végre rajta. Jelenlegi állapotában képes akár 180 napig az űrben maradni az űrállomásmodulnál.

A kínai űrprogram mostani szakaszának célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első – mintegy 60 tonnás – állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat. Ezzel a harmadik ország lesz a világon, amely ilyen űrállomással rendelkezik.

A Sencsou-8-at jövőre két újabb űrhajó követi, a 9-es és a 10-es, és az egyik biztosan legénységgel fogja megkísérelni a kikötést a Tienkung-1-en. Az űrhajósok – köztük két nő – kiképzése folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik