Tudomány

Fellövik a kínai ember nélküli űrhajót

A Sencsou-8-as helyi idő szerint kedd reggel 5 óra 58 perckor emelkedik fel. Várhatóan elsőként dokkol majd a világűrben keringő Tienkung-1 űrállomásmodulnál.

Az űrprogram szóvivője megerősítette, hogy 2012-ben két űrhajót lőnek fel, amelyekből legalább az egyiken emberek fognak tartózkodni. A Sencsou-9 és a Sencsou-10 ugyancsak “kiköt” a Tienkung-1-nél.

A legénység tagjait már kiválasztották, és folyik a “kézi dokkolásra” felkészítő kiképzésük – közölte Vu Ping a program szóvivője.

A Sencsou-8 útja a jövő évi tervek előkészítését, a tapasztalatszerzést szolgálja, és felszereltsége, műszerezettsége alkalmassá teszi olyan képi és műszaki adatrögzítésre, amelyek nélkülözhetetlenek a kínai űrprogram folytatásához – derült ki Vu szavaiból.

A kínai űrprogram most folyó szakaszának elsődleges célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat. Ennek volt fontos állomása, hogy szeptember 29-én útjára indították az ország első – kísérleti – űrállomásmodulját. Feladata, hogy segítse a közelítési és dokkolási műveletek gyakorlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik