Tudomány

Holdporon akart meggazdagodni

Egy kaliforniai nagymama Holdról származó kőzetdarabokkal akart üzletelni.

Egy amerikai 74 éves idős hölgynek – Joann Davisnek – négy évtizeddel ezelőtt holdtörmeléket adományozott mérnök férje egy papírnehezékben. Egészen a mai napig nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, amikor is úgy döntött meg szeretne válni tőle, vagy legalábbis valahogyan pénzre cserélni.

Mivel a becslések szerint a holdpor akár egymillió dollárt – nagyjából 214 millió forintot is érhet – így jó üzletnek nézett elébe.

Fel is vette a kapcsolatot a NASA-val annak reményében, hogy a szervezet segít neki megtalálni a vevőt. Rosszul tette. A hivatal állami tulajdon lopásával gyanúsította meg.

Amikor szerette volna az üzletet lebonyolítani a vevő helyett szövetségi ügynökök várták, és elvették tőle “földönkívüli kincseit”.

A nagymamát azóta is lopással vádolják, pedig az ügyvédje Peter Schlüeter szerint nincs olyan törvény, mely szerint a Hold-kőzetek az USA kormányának tulajdonát képezték.

Az 1967-es Világűr egyezmény alapján a Hold olyan státuszú, akár a tengerek nemzetközi vizei. A Hold egyezmény pedig eleve korlátozza a holdi erőforrások egy nemzet részéről történő egyoldalú kiaknázását. Utóbbit igaz az Egyesült Államok pont nem fogadja el.

Azért a hetvennégy éves idős hölgy reméli, visszakapja a régóta otthonában őrizgetett holdport. Ügyvédjével jogi lépéseket fontolgatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik