Tudomány

Holdporon akart meggazdagodni

24.hu
24.hu

2011. 10. 29. 08:00

Egy kaliforniai nagymama Holdról származó kőzetdarabokkal akart üzletelni.

Korábban a témában:

Egy amerikai 74 éves idős hölgynek – Joann Davisnek – négy évtizeddel ezelőtt holdtörmeléket adományozott mérnök férje egy papírnehezékben. Egészen a mai napig nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, amikor is úgy döntött meg szeretne válni tőle, vagy legalábbis valahogyan pénzre cserélni.

Mivel a becslések szerint a holdpor akár egymillió dollárt – nagyjából 214 millió forintot is érhet – így jó üzletnek nézett elébe.

Fel is vette a kapcsolatot a NASA-val annak reményében, hogy a szervezet segít neki megtalálni a vevőt. Rosszul tette. A hivatal állami tulajdon lopásával gyanúsította meg.

Amikor szerette volna az üzletet lebonyolítani a vevő helyett szövetségi ügynökök várták, és elvették tőle “földönkívüli kincseit”.

A nagymamát azóta is lopással vádolják, pedig az ügyvédje Peter Schlüeter szerint nincs olyan törvény, mely szerint a Hold-kőzetek az USA kormányának tulajdonát képezték.

Az 1967-es Világűr egyezmény alapján a Hold olyan státuszú, akár a tengerek nemzetközi vizei. A Hold egyezmény pedig eleve korlátozza a holdi erőforrások egy nemzet részéről történő egyoldalú kiaknázását. Utóbbit igaz az Egyesült Államok pont nem fogadja el.

Azért a hetvennégy éves idős hölgy reméli, visszakapja a régóta otthonában őrizgetett holdport. Ügyvédjével jogi lépéseket fontolgatnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.