Tudomány

Ma is látszik a Holdon az ember nyoma

Új képeket tett közzé a NASA, mely mai állapotukban mutatja az egykori holdra szállások parkolóhelyeit és a holdautó útját.

A hihetetlen felvételeket a Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO – szonda készítette, mely égi kísérőnket fotózza 2009 óta.A NASA által most közzétett képek – amelyek mindössze 25 km távolságra készültek a Hold felszínétől – az eddigi legjobb felbontásúak.

Kiválóan látszik mennyi nyomot hagytak maguk után az 1960-as 1970-es évek amerikai Hold-küldetései. Merre indult a holdautó, és hogy hoova pakolták le például a tudományos felszerelést.

Pontosan az Apollo 17, 14 és 12 expedíciók helyszíneit vette szemügyre az LRO keskeny látószögű kamerájával. Az utolsó emberes Hold-küldetés az Apollo 17 holdsétájának malőrjei is megőrződtek a Hold “homokjában”, az is, hogy a holdautó kereke befelé fordult.

A Holdat sem kerüli el természetesen az erózió, csak geológiailag lassabb folyamatként zajlik le, mint a Földön. A mikrometeoritok bombázása egy idő után lebontja a kőzeteket, 1mm-t egymillió év alatt. Így az ember nyomait hiába fogja keresni bárki is a szürke égitesten 10-100 millió év múlva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik