Tudomány

Újrafuttatják az Opera-kísérletet

Vajon sikerül megint a fénynél gyorsabban száguldó neutrínókat mérniük?

Szeptember 22-én sokkolta a tudományos közvéleményt az a bejelentés, miszerint léteznek a fénynél gyorsabb szubatomi részecskék. A fénynél gyorsabb neutrínókat az Opera-kísérlet keretében CERN – Európai Nukleáris Kutatási Szervezet – svájci részecskefizikai laboratóriumát és az olasz Gran Sasso neutrínódetektort összekötő 732 km-es alagútban sikerült bemérniük.

Azok a CERN fizikusok, akik bejelentették, hogy száguldhatnak a fénynél gyorsabb szubatomi részecskék, most meg fogják ismételni kísérletüket.

Az ismétlés oka az a rengeteg kritika, amely az utóbbi egy hónapban az Opera-kísérlet eredményeit érte. A szeptemberi bejelentésekor James Gillies, a CERN szóvivője úgy kommentálta a mérést, hogy a legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes.

Ha léteznének a fénynél gyorsabban száguldó részecskék ez azt jelentené, hogy Albert Einstein speciális relativitáselmélete, a modern fizika egyik alapja hibás megállapításokat tartalmaz. Einstein egyik kikötése ugyanis az, hogy semmi sem utazhat gyorsabban a fénynél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik