Tudomány

Aszpirinnel csökken a bélrák kockázata

A nap rendszerességgel szedett aszpirinnek a fejfájás legyőzésén túl olyan jó tulajdonsága van, amit sose gondoltunk volna.

Az aszpirin és a bélrák összefüggéseinek követéses vizsgálatába 861 Lynch-szindrómával élő embert vontak be, akiknél örökletes okok miatt nagyobb a béldaganat kialakulásának kockázata.

A napi 600 milligramm aszpirint szedők csoportjában 19 béltumort diagnosztizáltak a követés ideje alatt, míg a kontrollcsoportban 34-et, ez 44 százalékos kockázatcsökkenést jelent a szert szedők javára.

Az is kiderült, hogy abban az alcsoportban ahol, a résztvevők legalább két éven át szedtek két napi aszpirint, 63 százalék volt a rákkockázat csökkenésének mértéke. Tehát a napi két tabletta aszpirin lényegesen csökkentette a bélrák kialakulásának esélyét.

A kutatók azt ajánlák, hogy azokban a családokban, ahol többen szenvedtek már bélrákban érdemes megfontolni a napi rendszerességgel szedett aszpirin lehetőségét.

Chris Paraskeva brit rákkutató szerint egyre több bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy az aszpirinjellegű gyógyszerek hatékonyak a rák elleni küzdelemben.

LYNCH-SZINDRÓMA

A vastagbélrákok mintegy öt százaléka nem “véletlenül”, hanem egy öröklődő hajlamot okozó genetikai betegség, a Lynch-szindróma következtében alakul ki.

Öt DNS javító enzim meghibásodása okozhatja, ezek az enzimhibák ugyanis megnövelik a kockázatát annak, hogy daganatot okozó génhibák alakuljanak ki. (forrás: Vastagbélrák.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik