Tudomány

Hamarabb lehetnek rákosak az immunbetegek

Magasabb az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának veszélye olyan embereknél, akik autoimmun betegségek bizonyos fajtáitól szenvednek.

A szakemberek szorgalmazzák, hogy ezek a betegek rendszeresen vegyenek részt a rák korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokon. Kutatók régóta gyanítják, hogy kapcsolat van az emésztőrendszeri rák és az autoimmun betegségek között.

Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit idegen testnek érzékeli, és elpusztításukra törekszik.

A tudósok szerint a rák magasabb kockázatának lehetséges oka ezeknél a betegségeknél a kezelésre adott gyógyszer lehet. Sok autoimmun betegséget ugyanis olyan szerekkel kezelnek, amelyek elfojtják az immunrendszert, a szervezet védekező rendszere ezért képtelenné válik a tumorsejtek elleni hatásos küzdelemre, a rák kockázata pedig nő.

Ezzel szemben a gyulladásgátló szerek – amelyeket például a reumások kapnak – csökkentik a rák veszélyét. Az ilyen gyógyszereket szedőknél 30 százalékkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy bélrákban megbetegszenek, mint a lakosság többi részénél.

A Kari Hemminki epidemiológus vezette kutatók a svéd ráknyilvántartásban szereplő adatokat elemezték. Az elemzések alapjául azok a betegek szolgáltak, akiket 1964 után autoimmun betegség miatt kezeltek és 2008-ig rák alakult ki náluk.

A szakemberek az autoimmun betegségek összesen 33 és a rák 11 válfaját – beleértve a szájüregben, a nyelőcsőben, a májban, a gyomor- és emésztőrendszerben előforduló fajtákat – vizsgálták.

A kutatók szerint például a vészes vérszegénységben szenvedőknél átlagosan négyszer magasabb a gyomorrák kockázata. A bélben jelentkező Crohn-betegségben vagy lupusban szenvedőknél a tudósok az emésztőrendszerben jelentkező rák több változatának magasabb veszélyét észlelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik