Tudomány

Csontvázak kéz a kézben

Olasz régészek egy titokzatos csontvázpárra találtak, akiket egymás kezét fogva temettek el az V-VI. század idején.

A közép-észak-olaszországi bukkantak arra a titokzatos sírhelyre, ahová egy férfi és nőt hantoltak el 1500 évvel ezelőtt, a középkor hajnalán.

A két holttestet valaha úgy adták át vissza az “anyaföldnek”, hogy egymás felé forduljanak, miközben fogják egymás kezét, de a férfi feje az 589-es árvíz miatt elgurult, állítja Donato Labate olasz régészeti igazgató.

A különös szerelmesek sírja egy modenai építkezés során került elő. Kiderült, három régészetileg fontos réteg található a helyszínen. A legmélyebb réteg mintegy 23 méterrel van a felszín alatt még római struktúrákat rejt.

A középső réteg 10 méteres mélységű, 11 sírt tartalmaz, köztük a kézfogó szerelmesekét is. Az itt eltemetettek nem voltak különösen gazdagok, valószínűleg földművelőként tengették napjaikat.

A két rossz állapotban fennmaradt csontvázat egy bolognai antropológus Giorgio Gruppioni fogja részletesebben megvizsgálni. A kézfogás és a hölgy gyűrűje alapján a holttestek valószínűleg az életben szintén egy pár lehettek.

2007-ben 25 km-re délre Rómeó és Júlia Veronájától ástak ki egy 5000-6000 ezer éves szerelmespárt, akik haláluk után évezredekig ölelték egymást csontvázként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik