Nagyvilág

Kétezer éves gyilkosság ügyében “nyomoznak” Olaszországban

Hármas gyilkosságra derült fény egy olaszországi ásatáson; a kétezer éves bűntényben megindult a rendőrségi nyomozás.

Egy autókereskedés alapjait ásták Modenában, amikor három ókori csontváz került elő. A régészek szerint az áldozatok a Krisztus előtti első és a Krisztus utáni első század közötti időszakban vesztették életüket – számolt be a Gazzetta di Modena helyi napilap. Három 16-30 közötti férfi maradványáról van szó, akik erőszakos halált haltak.

Az ásatást vezető Donato Labate régész a sajtónak hangsúlyozta, hogy rendkívüli leletekről van szó, mivel az áldozatoknak testrészei hiányoznak. Az egyik férfinak mindkét lábát levágták – a csontokon jól látszik, hogy éles szerszámmal hajtották végre a csonkítást. Egyelőre nincs magyarázat arra, miért vágták le a testrészeket.

Itáliában még sohasem került elő ilyen csontváz: a rómaiak ugyanis a halottakat elégették – hangoztatta Labate. Elmondta, hogy a halálra ítélt bűnözőknek az ókori Itáliában a fejét vágták le és tették ki közszemlére. Ebben az esetben is büntetést vagy kivégzést lehet feltételezni, mivel a három férfi egyike hátrakötött kézzel halt meg.

Akármi is történt, a hatóságokat a gyilkosság elévülése sem tántorította el attól, hogy vizsgálatot indítsanak. Az ügyben Emilia Romagna tartományi székhelye, Parma csendőrségének helyszínelő csoportja nyomoz. Máris arra a következtetésre jutottak, hogy nem kizárható, a három ókori áldozat klánok közötti leszámolásban vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik