Tudomány

Boszorkányt találtak Olaszországban

24.hu
24.hu

2011. 09. 27. 15:15

Rendkívüli múmiára bukkantak Olaszországban: a 13. században eltemetett nő szájába szögeket vertek, amiből a régészek arra következtetnek, hogy kortársai esetleg boszorkánynak tartották.

Korábban a témában:

Nemrégiben említettünk egy nyolcadik századi ír esetet, ahol az élőhalottak miatt félelemből két holttest szájába köveket tömtek.

Most a toszkánai Baratti tengerpartján bukkantak régészek egy talán a nyolcadik századból származó ír leleteknél is izgalmasabb maradványokra. A hatodik században élt szent, San Cerbone székesegyházát és kriptáját kutatták, amikor egy másik, az ezerkétszázas évekre datált sírt fedeztek fel nagy meglepetéssel.

A kiásott múmia szájában ugyanis szögeket találtak: négy darab, négy centiméter hosszú, görbe vasszöget, amelyeket a halott szájcsontjába vertek be. A tetem egy huszonöt-harminc éves nőé volt, akit meztelenül hantoltak el.

boszorkány múmia (múmia, boszorkány, )

A régészek feltételezik, hogy kortársai boszorkánysággal vádolták. Ennek ellenére a megalázott halottat egy templom közelében, szentelt földben helyezték el.

“Ez talán azzal magyarázható, hogy a boszorkánynak tartott nő befolyásos család tagja volt, és rokonainak sikerült elintézni, hogy végül szentelt földbe helyezzék” – mondta az olasz sajtóban az ásatást vezető Alfonso Forgione, a L’Aquilai Egyetem régésze.

A feltételezett boszorkány közelében temették el azt a tizenhét éves lányt is, akinek sírjában egy zsákocskát találtak, benne tizenhét darab dobókockával.

A 13. században a kockázás alantas és ördögi szerencsejátéknak számított, amelyet tiltottak, főleg nőknek. A tudósok szerint a fiatal nő prostituált lehetett, és istentelen mesterségére a sírjába tett dobókockák utaltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.