Tudomány

Boszorkányt találtak Olaszországban

24.hu
24.hu

2011. 09. 27. 15:15

Rendkívüli múmiára bukkantak Olaszországban: a 13. században eltemetett nő szájába szögeket vertek, amiből a régészek arra következtetnek, hogy kortársai esetleg boszorkánynak tartották.

Korábban a témában:

Nemrégiben említettünk egy nyolcadik századi ír esetet, ahol az élőhalottak miatt félelemből két holttest szájába köveket tömtek.

Most a toszkánai Baratti tengerpartján bukkantak régészek egy talán a nyolcadik századból származó ír leleteknél is izgalmasabb maradványokra. A hatodik században élt szent, San Cerbone székesegyházát és kriptáját kutatták, amikor egy másik, az ezerkétszázas évekre datált sírt fedeztek fel nagy meglepetéssel.

A kiásott múmia szájában ugyanis szögeket találtak: négy darab, négy centiméter hosszú, görbe vasszöget, amelyeket a halott szájcsontjába vertek be. A tetem egy huszonöt-harminc éves nőé volt, akit meztelenül hantoltak el.

boszorkány múmia (múmia, boszorkány, )

A régészek feltételezik, hogy kortársai boszorkánysággal vádolták. Ennek ellenére a megalázott halottat egy templom közelében, szentelt földben helyezték el.

“Ez talán azzal magyarázható, hogy a boszorkánynak tartott nő befolyásos család tagja volt, és rokonainak sikerült elintézni, hogy végül szentelt földbe helyezzék” – mondta az olasz sajtóban az ásatást vezető Alfonso Forgione, a L’Aquilai Egyetem régésze.

A feltételezett boszorkány közelében temették el azt a tizenhét éves lányt is, akinek sírjában egy zsákocskát találtak, benne tizenhét darab dobókockával.

A 13. században a kockázás alantas és ördögi szerencsejátéknak számított, amelyet tiltottak, főleg nőknek. A tudósok szerint a fiatal nő prostituált lehetett, és istentelen mesterségére a sírjába tett dobókockák utaltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.