Tudomány

Óriáskígyót találtak Németországban

Mintegy 15 millió éves, melegkedvelő piton maradványaira bukkantak Augsburg környékén. A tudósok szerint ez a legészakibb pitonlelet a világon.

A 3,5 méter hosszú állat csigolyáit Griesbeckerzell közelében találták meg. A szorításával ölő piton, mely akár tíz méterre is megnőhet, a világ legnagyobb kígyói közé tartozik, elsősorban a meleg területeket kedveli.

“Abból indulunk ki, hogy akkoriban a területen az évi átlaghőmérséklet 19 Celsius fok körül lehetett, különben az állat nem érezte volna jól magát itt” – mondta el Madelaine Böhme, a Tübingeni Egyetem paleontológusa hétfőn.

Augsburg éves átlaghőmérséklete manapság nyolc Celsius fok, ami már túl hideg a meleget igénylő állatnak.

Böhme úgy véli, a kövület a miocén földtörténeti korból származik. A meleg-szubtropikus hőmérsékletek után, amelyek akkoriban Németország területére is jellemzőek voltak, a klíma gyorsan lehűlt és szárazabbra fordult.

“A pitonok csak ebben a viszonylag rövid időszakban élhettek Európában. A 14 millió évvel ezelőtti hirtelen hőmérsékletcsökkenéssel a pitonok sorsa megpecsételődött. Közép-Európában nem találtak az ez utáni korokból származó óriáskígyó-kövületeket” – fejtette ki a tudós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik