Tudomány

Megjelent a Föld legélethűbb atlasza

Az Amerikai Űrhivatal - a NASA - Japánnal együttműködve nyilvánosságra hozta bolygónk legteljesebb digitális három dimenziós topográfiai térképét.

Az atlasz a NASA Terra műholdjának adatait felhasználva készült el. A magassági modellek felállításához a japán készítésű Advanced Thermal Emission és a Reflection Radiometer – avagy más néven ASTER – szerkezetek méréseit használták.

A bárki által ingyenesen megtekinthető felszínmodell első változatát 2009 júniusában hozták nyilvánosságra.

Woody Turner a NASA tudós szerint az ASTER segítségével létrejött atlasz a lehető legteljesebb globális topográfiai térkép, ami valaha a Földről készült.

A továbbfejlesztett verziót 260 ezer sztereó-képpár egészíti ki. Jobb a térbeli felbontása, átlagos magassági pontossága 20 méter. Reálisabban fedi le a tengerek és óceánok, tavak vizeinek felületét. A Föld felszínének 99 százalékáról szolgáltat jó minőségű adatokat.

A térkép készítésének 1999-ben álltak neki, a Terra szonda fellövése után, amely termikus infravörös hullámhosszon mérte bolygónk magasságkülönbségeit. Az új digitális atlaszon alapulnak a Svájcban működő Meteorológia Világszervezet, illetve az Amerikai Geológiai Intézet – USGS – mérései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik