Tudomány

“Beszélgetnek” a piranhák

A félelmetes húszabálók kivételes halakként híresülhetnek el: hangjelekkel kommunikálnak egymással.

Ha két piranhát egymással szemben egy akváriumba teszünk, különös jelenség tanúi lehetünk: a ragadozó halak hangokat fognak hallatni.

Eric Parmentier a belga Liege Egyetem kutatója víz alatti mikrofonnal rögzítette a piranhák hangjelzéseit. Kommunikációjukban pedig már most háromféle üzenetet sikerült megkülönböztetni.

Az egyik hangjelzés ugatásszerű, ilyenkor a piranhák egymással szemben helyezkednek el, de nem harcolnak a másikkal. A második típusnál a két hal már üldözte egymást. A harmadikat akkor adták ki, ha az egyik megharapta a másikat.

A piranhák az idő nagy részében egyébként békésen úszkálnak az akváriumban, és nem zajonganak, csak konfliktusok esetén. A kutatóknak több órás megfigyelésre volt szükségük, mire tetten érték a halak “csevegését”.

Az éles fogazatú vízi lények úszóhólyagjuk zengetésével adnak ki magukból hangot. A hólyag rezgetését igen nagy sebességű izmok segítik, melyek másodpercenként 150-szer lépnek kapcsolatba a hangképző szervvel.

A belga kutatókat persze továbbra is izgatja a piranhák kommunikációja és “egyszerű nyelvének” feltárása. A jövőben ezért nem mesterséges körülmények között akváriumokban, hanem a természetben az Amazonas folyóban végeznék méréseiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik